Bæredygtigt design ?

Vi støder ofte på diskutionen om hvad der er vigtigst – det økologiske element eller FairTrade ? FairTrade tilhængere siger eventuelt “det er et super produkt, fordi det brødføder en familie i Afrika” – og øko-folket siger – ”det er noget møg, det produkt skulle aldrig være fremstillet, det tager 100 generationer før det er nedbrudt i naturen”.
Men egentlig burde man ikke være mere for eller imod, det ene eller det andet. FairTrade produktionen forpligtiger sig, via den officielle mærkning til at arbejde FOR det økologiske. Det betyder ikke at alt SKAL være økologisk, lang fra. Men det betyder at man skal bestræbe sig på at udfører så mange processer, som muligt, på en for naturen bæredygtig måde. Lidt ligesom det ansvar man har som privat person, hvis man mener at den økologiske produktion er den mest hensigsmæssige.
Jeg mødte en dygtig, topleder til KUR08 som midt i en snak om økologi sagde “ja, så må vi andre fattigrøve se om vi får råd til at spise økologisk den uge”. Så kan man spørge selv selv hvor stort skal overskudet være før man KAN vælge den grønne linie? eller har vi råd/tid til at lade være.
Økologi og Fairtrade skulle altså gerne gå hånd i hånd når det er muligt. Men det er samtidig historien om hønen og ægget… redder man først en familie, en landsby ud af fattigdom, eller lærer man dem først om økologi? og kan vi i vestens rige lande, forlange at andre skal tænke miljø, FØR de får stillet sulten?

About pilbredahl

Pil er den ene af de 3 designere i FairTrade Designers

11 comments

 1. Det er en rigtig, rigtig spændende diskussion du tager hul på der. Og jeg synes, det er meget sympatisk, at et af de 11 fairtrade-bud er, at det også skal være miljømæssigt bæredygtigt.

  Men som udgangspunkt tænker jeg, at det vigtigste er, at man også tænker over selve produktets eksistensberettigelse, før man sætter produktionen i gang. Spørger sig selv, om vi nu også har brug for flere papkrus/sodavandsdåser etc. Og først når man har besluttet sig for, at produkter giver mening, giver det mening at gå videre med det – og så forhåbentlig tænke både FairTrade og miljø ind i designprocessen.

 2. pil bredahl

  Ja, Nadja, jeg kan jo kun give dig ret, og så alligevel…
  Bliver der tænkt nok over alle de ligegyldige overforbrugs ting vi vælger at sætte i verden i “det fede designs navn” ?
  Jeg er selv med til at bidrage med ting som egentlig ikke er nødvendige, ud over at de måske kan skabe glæde og fryd.
  Og så giver de MIG glæde og brød på bordet, så jeg har “overskud” til at lave FairTrade Designers… er det en slags bæredygtighed?

  Skal dommen over et FairTrade produkt være mere hård end over de luksus ting vi forbruger herhjemme? NEJ.

  Men, du har helt ret, det er den tankegang du beskriver vi skal have fat i ! – i hele faget.
  Måske er det her Louises “underforbrugs” tanke kommer ind ?

 3. @ Pil – så hårdt var det nu heller ikke ment. Selvom jeg synes, at underforbrugs-tanken er virkelig interessant, er der selvfølgelig grænser for hvor mange fronter, man kan sætte ind på på en gang.

  Jeg tror mere, min grundtanke var, at man som udgangspunkt for en produktide (fairtrade eller ej, miljømæssigt bæredygtig eller ej) skal give grundlaget for produktet en overvejelse. Altså – for at skære det ud i pap: skal man designe et lidt lækrere papkrus til take-away-kaffe eller skulle man snarere lade sig inspirere af kinesernes tradition med at have en glastermokop med sig hele dagen, hvor man løbende fylder vand på den grønne te, der bare bliver bedre og bedre for hver gang, man genbruger teen.

  Bare som eksempel på den overforsimplede måde :-)

 4. Enig igen.
  Det er den helt rigtige vej. Tror ikke det varer længe før “bæredygtighed” skal være en forudsætining for om en ide (design eller ej) er en god ide.

 5. Thomas Romlov

  Jeg mener at problemet ligger i et fejlsyn: Man mener at hvis noget er produceret på en fair trade måde så er også produkten per automatik fair trade. Dvs at så står fairtrade logo’et på produktet i stedet for menneskerne. Og så er vi galt på den fordi det er jo ikke nødvendigvis sandt.

  Det er OK at fairtrade certificere arbejdspladser og menneskelige forhold – Det er når vi overfører det til produkter som skaber de problemer I taler om her.

  Det er 2 forskellige diskussioner hvorvidt det er en god idé at lave en ny kaffekop, på hvilken måde den skal gøres osv – og en helt anden hvordan man producerer den. Man kan producere en miljømæssigt fantastisk kaffekop under gustne forhold og man kan producere en miljøbombe under fantastiske forhold. Begge dele er desværre legio idag,

  Når fairtrade bare sige at det skal være økologisk så hjælper det os ikke. Det er nødt til at være holdbart udfra et klimaperspektiv også og så er det helt andre paramtre der kommer ind.

 6. Hey Thomas
  Jeg er enig med dig i, at en uhensigsmæssig produktion for miljøet er dårlig for alle, uanset gode arbejdsforhold.
  (sådan produceres noget i “vores” del af verden)

  Og en “ren produktion” under umenneskelige arbejdsforhold er lige så uacceptabel.
  (sådan produceres noget i den 3. verden)

  Og så er der de helt grelle historier hvor begge dele er tilfældet. Fabrikker med syrebad til frostning af glas, uren femstilling af aluminium osv. som foregår uden skelen til arbejdernes helbred.

  Men jeg forstår/ved ikke hvad du mener med holdbarhed ud fra et klimaperspektiv? – du regner nogle større ting ind i “vugge til grav/vugge” regnstykket her?, noget som vi rigtig gerne vil lære mere om.

  Kunne du uddybe det lidt, uden at skulle ud i en afhandling ;0)
  1000 tak PIL

 7. pilbredahl

  I forlængelse af dette, læs evt. artiklen af Barbara fra Faktor3, på Danske Designers hjemmeside.
  Den handler netop om Klima og design.
  http://www.danishdesigners.com/dd_monthly_articlepage_f.asp?subpageIDX=115&mainpageIDX=90

 8. Det er nogle interessante indlæg. Der er nemlig mange aspekter man skal tage hensyn til. Hos Plant2Plast.dk producerer og markedsfører vi forskellige former for emballage og engangsservice som er fremstillet 100% udfra plantemateriale som er spildprodukter fra fødevareproduktionen og som er med til at give ekstra arbejdspladser i udviklingslandene, det er f.eks. tallerkener af palmeblade eller sukkerrørsfibre. Også kompostérbare kaffekopper!

  Vi vil gerne i kontakt med designere, som har nogle spændende nye bæredygtige produkter eller ideer indenfor området.

  Med venlig hilsen
  Søren

 9. pil bredahl

  Hej Søren
  Tak for din kommentar, det I laver ser ud til at have et stort design potentiale, og jeres produktområde, er netop et af dem der rykker noget i denne sammenhæng. Hvordan oplever I at kunderne tager imod den historie du fortæller om bio-plasten? kan man kalde den det?
  Lad os mailes videre om design mm.
  mange hilsner
  FairTrade Designers
  PIL

 10. Maria

  Interessant emne som uden tvivl bliver mere og mere berettiget. For de, der er interesserede i bæredygtigt design, har den kommende design messe Code09 fokus på netop dette emne. Det lyder som om, de har tænkt sig at tage fat i en ret spændende diskussion: <a href="http://www.code09.dk/design-messe/baeredygtigt-design.html"<Bæredygtigt design på Code09

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: