Hvem-ved-hvad om Fair Trade?

På magasinernes ”hot or not” sider, dukker “FairTrade” ofte op blandt fødevareprodukter og skønheds pleje. De fleste kender de mange skønne kaffer vi kan vælge mellem på caférne, – men hvad siger Fair Trade egentlig dig?Hvem-ved-hvad-om-Fair-Trade? Kender du til et Fair Trade projekt, eller produkt, som ikke falder ind under fødevarer? Eller har du hørt om virksomheder der arbejder med Fair Trade principperne? – så send os et link eller et tip. Tjek evt. selv det meget omtalte ONE projekt, fra EDUN med bæredygtigt tøj af Ali Hewson.

foto fra EDUNfoto fra EDUN

Forleden havde jeg en borddame, som undskyldte at hun kun kunne sige “Max Havelaar…” når jeg fortalte om Fair Trade Designers. Det mener jeg bestemt ikke er noget at undskylde, faktisk tror jeg mange i DK hovedsalig kender FairTrade via fødevarer, og måske magasinet “FAIR NOK” ? Hvad er din indgangsvinkel til Fair Trade?

About pilbredahl

Pil er den ene af de 3 designere i FairTrade Designers

9 comments

 1. For mig var magasinet Fair Nok ( http://www.maxhavelaar.dk/FAIR_NOK.aspx ) en kæmpe aha-oplevelse.

  Jeg har længe været opmærksom på – og så vidt muligt købt – bæredygtige varer, men jeg har altid undret mig over, at det pr. definition skulle være ensbetydende med, at den lidt frelste, fodformede aura, der også hersker over helsekostbutikker. I udlandet er der et langt større spektrum af måder man kan være/handle bevidst på. Butikker og produkter, der appellerer til meget forskellige “segmenter”. Det mangler vi i DK.

  Derfor var det lidt af en positiv revolution for økologien da Årstiderne ( http://aarstiderne.com ) pludselig gjorde det nemt, bekvemt og lidt designlækkert at handle økologi. Og Fair Nok er ved at gøre det samme for Bæredygtige varer, hvor man pludselig får øjnene op for, at det er så meget andet end kaffe.

  Og jeg håber virkelig, at I med FairTrade Designers formår at få gjort de samme for designet – så det går fra at være søde ting, man køber for den gode samvittigheds skyld og går til at være design, man sætter pris på både for projektets og den højere menings skyld – OG fordi det er supergodt design.

 2. Nina

  Mit kendskab stammer også primært fra fødevarer og enkelte tøjmærker, fx Kuyichi (som iøvrigt på deres site forbilledligt tydeligt forklarer, hvad fair trade betyder for deres virksomhed).

  Egentlig er det ikke så overraskende, at det ofte er fødevarer, der bliver omdrejningspunkt for tanker om retfærdig handel. De fleste udviklingslande er landbrugslande – store dele af befolkningerne i Afrika bor på landet og er dybt afhængige af landbrug. Men råvarer giver ikke det samme udbytte som forarbejdede varer: Kakaobønner er ikke det samme som chokolade (og belgisk chokolade smager altså betydeligt bedre end ghanesisk, selvom kakaoen kommer fra Vestafrika). Bomuld er heller ikke det samme som jeans.

  Forarbejdning er det fordyrende led i processen, eller rettere: Det er det indkomstgenererende led. Kvinderne I mødte i Kina får gennem projektet adgang til viden om hvordan de forfiner deres produkt og får derved mulighed for at få større kontrol over processen. Det der er så spændende ved jeres projekt er at I hverken er økonomer eller uddannelsesfolk, men I er fagfæller.

  Den største sejr for både jer og de kinesiske kvinder tænker jeg vil være, hvis folk køber produkterne fordi de er fantastiske, smukke, brug- og holdbare – og ikke fordi de er købt “for den gode sag”.

  Og her lige til sidst kommer jeg i tanke om en pendant til fair trade, som ikke har noget at gøre med hverken fødevarer eller tøj, selvom der ikke er tale om produkter fra et udviklingsland: I butikken “Vi Ses” i Valkendorfsgade i København kan man købe ualmindeligt fine børster fra Blindes Arbejde. Det, der får mig til at tænke på fair trade, er at Blindes Arbejde ligesom jer arbejder med et højt kvalitetskrav samtidig med at der skabes grobund for indkomst til personer, der ellers ikke har adgang til at producere og sælge noget til nogen.

 3. Og så er der selvfølgelig lige Wikipedias definition:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fair_trade

 4. liselotte

  Tak til Nina for Kuyichi link, som har en forgrening af gode links om Fair Trade, design og innovative tiltag på mange planer.
  Meget inspirerende læsning.

 5. Jeg læste lige om det nye begreb CSI ovre på Kommunikationsforum. CSI – Corporate Social Innovation – afløser det tidligere CSR – Corporate Social Responsibility – ved at tænke bæredygtighed og sociale aspekter ind i produktudviklingen fra starten.

  Så selvom I ikke ligefrem (heldigvis) kan kaldes en corporation, må man sige, at I er meget forud for jeres tid. For FairTrade Designers er vel om noget et udtryk for at bruge det sociale og bæredygtige som løftestang i produktudviklingen.

  Hele artiklen kan I læse her:

  http://www.kommunikationsforum.dk/default.asp?articleid=12748

 6. Har lige set, at MyC4 har lavet en gruppe på Facebook, hvor de prøver at samle 10.000 mennesker inden 1. juli for bekæmpe fattigdom. Interessant måde at bruge de nye medier til bæredygtige formål.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=8284478269

 7. Hej, jag fick en länk med tips om er sida. Jag är accessoardesigner och tillverkar bl.a. smycken av återanvänt porslin. Jag har även en kollektion med mössor och dessa tillverkas Fairtrade av kvinnor i Indien, Auroville.
  Jag skulle gärna vilja märka mina mössor med Fairtrade märket men det verkar krångligt och svårt i Sverige i alla fall. Det är mer utvecklat på matsidan även här.

  Kika gärna in i min webbutik. Jag söker fler forhandler i Danmark, gärna i Köpenhamn! / Elin

 8. Nina

  Har I set denne artikel med interessante tal?

  “Vækstraterne for varer med moralsk mening var imponerende 72 procent i Danmark i 2007. Danskerne bruger 3. mest i verden på fairtrade”

 9. Hejsa.
  Faldt lige over denne side, som sætter fokus på det, som jeg også selv synes er vigtig at have kendskab til – nemlig fair trade. Heldigvis kan man udover fødevarer også købe fair trade tøj. Netbutikken fairtrends.dk tilbyder forskelligt Fair Trade tøj samt smykker og tasker. Mange af produkterne er også økologiske.
  I er velkomne til at tage et kig forbi siden :-)
  Venligst Amalie
  Praktikant hos Fairtrends.dk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: